2018 - 2019

Éendaagse Ribaat 2019

Sincerity and contemplation were this year’s theme during our last one-day Ribaat. Against all weather odds, our day was spent in the embrace of nature al-hamdulillah.

We started off the day with a h’alaqah. By discussing the first verses of Surah Ar R’ad (the Thunder) we highlighted the importance of remembering Allah in our daily lives. We shared our struggles about the responsibilities we carry as Muslims in the modern-day western society we live in. As we shared our thoughts, it started to rain. Still, the ambiance was peaceful, safe and comforting.

After the h’alaqah it was time to perform the Duhr prayer, again in the embrace of nature. Once we were done with the prayer, we started the next part of our day; a lecture by our special guest from the UK, Farhana. She spoke about the importance of mental health and, by courageously sharing her own story, she gave us tips on dealing with mental health problems. Furthermore, Farhana stressed to talk about our problems instead of keeping those bottled up inside.

Feeding the soul is important but we couldn’t forget our stomachs either. We enjoyed a delicious lunch and after being fuelled up, it was time for some sports. We split up in teams and enjoyed some physical activities.

We would like to thank everyone for their presence and contributions to what ended up in a beautiful and successful day, jazakumu allahu khairan.

Ramadan & Eid-ul-Fitr 2019

Op zaterdag 8 juni hebben wij Eid-ul-fitr in het wereldhuis mogen vieren. We begonnen met een gezamenlijk gebed, zij aan zij met elkaar. Vervolgens begon het programma met een mooie Qur’an recitatie. De sfeer was gelijk vredig en rustgevend.

Om het publiek op creatief gebied te vermaken werd er een voorstelling opgevoerd over Imam Ghazali, die werd vervolgd door een inspirerende spoken word. Hierna was het tijd voor het eten. Samen aan tafel begonnen we aan een feestelijk maal, al-hamdulillah. Het was een mooie sfeervolle dag vol liefde, verbinding en eenheid.

Dit werd ook zo ervaren door een van onze lieve gasten die ons achteraf nog een berichtje stuurde, waarin ze vertelde dat ze zich meteen onderdeel voelde van de familie.

“Thank you SV IDEE for the nice and warm welcome. I really enjoyed being in your company. I felt not only welcomed and embraced, but at ease al-hamdulillah. You have such a beautiful community filled with very kind people. It felt like a nice family ma sha Allah. May Allah bless you all and increase in your efforts. Ameen.”

Karadenizreis 2019

De tijd vliegt voorbij wanneer je het naar je zin hebt!
Zo voelde het in ieder geval voor de groep die op donderdag 25 april voor acht dagen was vertrokken naar het adembenemende Karadeniz in Turkije. Het was een volgeplande week die in het teken stond van bezinning en duurzaamheid. De groepsleden hebben volop genoten van de prachtige natuurgebieden en indrukwekkende historische plekken. De spirituele en mentale voorbereiding voor de ramadan was ook georganiseerd in de vorm van h’alaqaat, waar de groepsleden elkaar hebben verrijkt op religieuze aspecten.
We blikken terug op een mooie reis waar er kan worden gesproken van een leerzame, inspirerende en vooral ook gezellige ervaring!