Ribaat

رِبَاط

Betekenis

Wat betekent Ribaat?

Ribaat stamt af van het woord ‘Rabita’ (رابطة). Het betekent letterlijk verstevigen en verbinden. Het doel van Ribaat is het verstevigen van je band met Allah, jezelf en je omgeving. Wat wij vooral bij het organiseren van dit driedaagse kamp willen bereiken, is het tot bezinning komen door stil te staan bij belangrijke onderwerpen.

Wat houdt Ribaat in?

Ribaat is een jaarlijks terugkerend evenement van studentenvereniging IDEE. Het doel van Ribaat is om de akhlaaq (normen en waarden) en de imaan (geloofskracht) van de studenten te verstevigen en te verbeteren. Dit gebeurt middels een weekend in de vorm van een kamp. Tijdens dit kamp krijgen studenten lezingen/workshops van inspirerende sprekers en activiteiten die hen kunnen inspireren tot het verbeteren van hun eigen karakter of uitdagen zichzelf verder te ontwikkelen.
Tijdens dit weekend staan samenzijn en bezinning op de voorgrond. Hetgeen studenten leren tijdens Ribaat is geïnspireerd door onze religie en gericht op de Nederlandse samenleving, zodat we een betere aansluiting kunnen vinden en onszelf hierin beter wegwijs kunnen maken. Elke Ribaat heeft een eigen thema. Deze thema’s worden vanuit actualiteit en relevantie gevormd. Het thema van 2015 was Islam & Leiderschap, het thema van 2016 Islam & Identiteit en dat van 2018 Islam & Wetenschap.

Acties

Wat doet de commissie?

De commissie Ribaat is op de hoogte van de actualiteit en de belevingswereld van de student. Deze commissieleden zijn daarnaast sterke initiatiefnemers. Ze kunnen goed plannen en hebben goede communicatievaardigheden. De commissieleden zijn verantwoordelijk voor Ribaat van A tot Z. Hierbij is te denken aan het verblijf, de capaciteit, de sprekers, de workshopbegeleiders, het eten, de nevenactiviteiten en het uiteindelijke programma. Lijkt het je leuk om commissielid te worden en om zelf mee te helpen met het organiseren van Ribaat? Stuur dan een mailtje met een motivatie naar: info@svidee.nl

Ribaat 2018 – Wetenschap en Islam